גיוס חרדים לצה"ל – צו ראשון לחרדים

ניתן לחשוב על צו ראשון כעל הזמנה רשמית מטעם צה"ל ליום מיונים והיכרות ראשונית. צו ראשון הוא שער הכניסה הרשמי למערכת הצבאית וגם מי שלא יגיע אליו בתאריך המקורי, יעברו את אותו המסלול בדיוק בהמשך. בני החברה החרדית שמעוניינים להתגייס לצה"ל, יעברו כמו כל מתגייס יום מותאם שמורכב בין היתר מסדרת בדיקות, אימות נתונים וממבחנים שונים, שיעזרו לקבוע את הפרופיל הצבאי ועוד. נתונים אלו ישפיעו ויקבעו לאן תוכלו להתאים בצה"ל ולאן נכון לכם להתמיין בשירות הצבאי. 

במאמר הבא נפרט את המשמעויות השונות שקשורות לצו ראשון עבור המגזר החרדי. 

 

מה זה צו ראשון ומתי מקבלים אותו?

צו ראשון הוא למעשה הזימון הראשון שכל מועמד לגיוס מקבל, כשמגיע הזמן מבחינת גילו להתגייס לצבא. מלש"בים (מיועדים לשירות הביטחון) בני החברה החרדית, מקבלים אף הם צו ראשון כמכתב רגיל בדואר לביתם.

בצו הראשון תזומן להגיע ללשכת הגיוס בתאריך ובשעה שיהיו מצוינים על גבי הצו הראשון. במהלך הצו הראשון עובר המלש"ב שרשרת תחנות שונות, כאשר בכל תחנה נבדקים נתונים שונים. למשל, ישנה תחנת אימות נתונים, תחנת מבחנים פסיכוטכניים, תחנת בדיקות רפואיות ועוד. התחנות ביום הצו הראשון, יהיו כאלו המותאמות לחברה החרדית כמידת הצורך.

על פי חוק שירות הביטחון של מדינת ישראל, אי התייצבות לצו הראשון הינו בגדר עבירה פלילית. לאחר 3 פעמים שלא מתייצבים לצו הראשון, או לאחר שיוצאים באמצע ללא אישור באמצע היום, ניתנת הזדמנות של 48 שעות להתייצבות מיידית בלשכת הגיוס. במידה ולא מופיעים בפרק זמן זה, נפתחת פקודת מעצר על השתמטות.

במידה ואתם לא יכולים להגיע בתאריך בו זימנו אתכם לצו הראשון בגלל סיבה מוצדקת, עליכם להתקשר למרכ השירות של לשכת הגיוס על מנת לדחות או להקדים את תאריך הצו.

מה הן התחנות השונות שנעבור בצו הגיוס ומה הן בודקות?

צו ראשון הוא כאמור מעין יום מיונים, בו יקבע היעד להמשך השירות הצבאי ומיקומו ביחידות השונות עבור כל מלש"ב, בהתאם לנתונים שהופקו מתחנות הבדיקה השונות בלשכת הגיוס. עבור מלש"בים חרדים, מבוצעות מספר התאמות אשר מטרתן להתאים את התחנות השונות גם לחרדים, על התאמות אלה בכל תחנה, נפרט כאן.

התחנות אותן יש לעבור בצו הראשון הן:

  • מבחנים פסיכוטכניים: בתחנה זו מתבצעים מבחנים שונים עליהם מקבלים ציונים בהתאם, אשר ישפיעו על אפשרויות השיבוץ השונות עבורכם. לפני הכניסה למבחנים, נערכת הדרכה מלאה על אופן מילוי התשובות וסוגי המבחנים. המבחנים מתבצעים במחשב, מורכבים ממבחנים מילוליים, אנליטיים וממבחני אינטליגנציה ומטרתם לבדוק יכולות חשיבה, ניתוח והסקת מסקנות.
  • התאמה למלש"בים חרדים – תחנה זו זהה ברובה, אך כחלק מהמבחנים הפסיכוטכניים ייערך גם ריאיון אישי, בו המלש"ב החרדי ישאל  שאלות שונות בראיון שיערך במידת האפשר, על ידי מאבחן ולא מאבחנת. חשוב לציין שהדבר לא תמיד מתאפשר ובמידה שיש רק מאבחנת ניתן יהיה להשאיר את הדלת פתוחה לאורך כל הראיון.
  • בדיקות רפואיות: בתחנה זו נערכות בדיקות רפואיות שונות אשר יקבעו את הפרופיל הרפואי. בין הבדיקות השונות נערכות בדיקות לחץ דם, גובה, משקל, חדות ראייה, עיוורון צבעים ועוד. בנוסף, יהיה עליכם להצהיר על כל מחלה או בעיה גופנית אשר ידועה לכם.
  • התאמה למלש"בים חרדים – ניתן בתיאום מראש, לערוך את הבדיקות הרפואיות אצל הרופא האישי בקהילה במקום בלשכת הגיוס ולהגיע עם התוצאות הרלוונטיות ועם הטופס מראש. לחילופין, ניתן לבקש להיבדק על ידי רופא.

מה המשמעות של פרופיל רפואי ודפ"ר?

שתיים מבין כלל המטרות החשובות שהצבא מפיק מיום הצו הראשון, הן הפרופיל הרפואי והדפ"ר של כל מלש"ב.

  • פרופיל רפואי: הפרופיל הרפואי הוא למעשה מספר או ציון מסוים, המייצג את גובה כשירותו הרפואית של כל מועמד לשירות הביטחון. את הפרופיל הרפואי מפיקים בעיקר בעזרת הבדיקות הרפואיות אשר נערכו בצו הראשון. הפרופיל הצבאי יכול להיות מיוצג על ידי מספרים בטווח שבין 21 ל-97, המייצגים פרופילים רפואיים, נפשיים וחריגים.

פירוט הפרופילים הרפואיים –

פרופיל 21 – בלתי כשיר לשירות מסיבות נפשיות או רפואיות.

פרופיל 24 – בלתי כשיר לשירות באופן זמני בעקבות פציעה, ניתוח וכדומה.

פרופיל 25 – פרופיל הניתן למתנדבים שהחליטו להתגייס על אף שנמצאו לא כשירים רפואית.

פרופיל 45 – מאפשר שיבוץ בגדודים אך לא כלוחם או בתפקידי האחזקה השונים.

פרופיל 64 – כשיר לשירות במערך תומכי הלחימה ולמספר תפקידי לחימה שונים.

פרופיל 72 – כשיר לשירות קרבי בכל היחידות חוץ מיחידות חי"ר וסיירות.

פרופיל 82 – כשיר לשירות קרבי בכל יחידות השדה וחיל הרגלים.

פרופיל 97 – כשיר לשירות בכל היחידות הקרביות של צה"ל.

 

הפרופיל אשר נקבע לכל מלש"ב, מגדיר את המצב הבריאותי והרפואי שלו ובכך משייך את יכולותיו ליחידות השונות. למשל, מלש"בים אשר קיבלו פרופיל 97, 82 וגם 72 – יוכלו לשרת כלוחמים בתפקידים שונים במערך הלוחם של צה"ל.       

  • דפ"ר: ראשי התיבות דפ"ר מייצגים את המילים – 'דירוג פסיכוטכני ראשוני'. הדפ"ר למעשה מורכב מהציון אותו קיבלתם על המבחנים הפסיכוטכניים שביצעתם במסגרת הצו הראשון בלשכת הגיוס.

ציוני הדפ"ר עוזרים למקבלי ההחלטות לשייך את המלש"בים ליחידות השונות. הציונים קופצים בעשרות כאשר הציון הגבוה ביותר הוא 90 והנמוך ביותר הוא 10.

 

לסיכום – מסלול צו ראשון לחרדים

הצו הראשון הוא ההזדמנות הראשונה של רובכם להכיר את צה"ל, את ערכיו ואת מטרותיו.

נצלו את היום הזה על מנת להפיק ממנו את המיטב, הגיעו אליו רעננים ומוכנים, עשו את המוטל עליכם בשביל שהשירות שלכם יהיה תואם ליכולות הרפואיות, הפיזיות והאינטליגנטיות שלכם.  

הוסיפו חוות דעת

שם פרטי *
גיל*
עיר*
ספר על התפקיד וחווית השירות שלך*