כחלק מרכזי בתהליך הגיוס לצה"ל, כל מועמד לגיוס עתיד לעבור את יום המא"ה – יום מיון, איתור והתאמה. התוצאות והיכולות שמופקות מיום זה, עתידות לקבוע רבות על השיבוץ העתידי בשירות בצה"ל ועל התפקיד אליו תשובצו. אז מה זה בכלל יום המא"ה לחברה החרדית? איך זה קורה בפועל? ומה הם התחומים בהם נבחנים ביום זה? כל התשובות במאמר הבא.
מה זה יום המא"ה?
יום המא"ה (מיון, איתור והתאמה) הוא יום שמטרתו לערוך סדרת בחינות מקיפות עבור המלש"בים. המטרה של בחינות אלו היא לבדוק את המיומנויות ואת היכולות השונות של המלש"בים, ובעזרת התוצאות להתאים את השיבוץ לתפקיד הנכון עבור כל מלש"ב ובהתאם לצרכי הצבא. יום המא"ה כולל 12 תחומים שונים בהם נבחנים המלש"בים. תחומים אלו מוגדרים כ-'סביבות עבודה' והן כוללות:
- טיפול באדם
- פיקוד
- עבודת צוות
- התנהגות מסגרתית
- בגרות ובשלות
- השקעה והתמדה
- עיבוד מידע
- מנהל וארגון
- טכני ופעולה
- קשב מתמשך
- תפיסה מרחבית
- הדרכה
הציונים ניתנים למלש"בים על סמך תרגילים שונים בסביבות העבודה השונות, כמו גם על בסיס ההתנהלות במהלך כל היום, בכל אחת מסביבות העבודה. הציונים ניתנים בדירוג של 1 עד 5. ניתן לראות את הציונים הסופיים באזור האישי של אתר 'מתגייסים'.
מה קורה בפועל ביום המא"ה לחרדים?
יום המא"ה מתחלק ל-2 חלקים עיקריים והוא בעל אופי מקוון. כלומר, הוא נעשה כולו דרך המחשב ואין צורך להגיע פיזית למכוני המיון. במידה ואין לכם את התנאים או את הסביבה המתאימה לקיום המבחן במחשב בביתכם, ניתן להגיע פיזית למכוני המיון, עליהם נפרט בהמשך.
החלק הראשון כולל מבחנים במחשב, אותם כל מלש"ב מבצע לבד ובאופן אישי.
החלק השני כולל עבודה בקבוצות של עד 6 משתתפים.
בשונה מיום הצו הראשון שמפועל כולו על ידי גורמים צבאיים, את יום המא"ה מפעילים גורמים אזרחיים. מכון המיון שמפעיל את יום המא"ה לבנים נקרא "קינן שפי".
שעות המיונים הם בדרך כלל בין השעות 8:00 ועד 16:00 ויש צורך להיות מחוברים למערכת במחשב כחצי שעה לפני המיון, לצורך רישום והתחברות למערכת.
במהלך המיונים והמבחנים, תוכלו ליצור קשר לתמיכה טכנית בטלפון שתקבלו בבוקר יום המיון עצמו. לכל שאלה נוספת טרם יום המיון, תוכלו לפנות למוקד של מיטב בערוצים השונים.
אישור יום המיון והדרישות ליום עצמו
יומיים לפני מועד יום המא"ה, תקבלו הודעת טקסט לטלפון הנייד שלכם, מהמכון הממיין. בהודעה זו יהיה עליכם להיכנס לקישור המצורף ולאמת את כתובת המייל שלכם. את האישור הזה יש לבצע עד יום לפני יום המיון עצמו בשעה 12:00.
חשוב לוודא שקיבלתם את ההודעה הזו ואישרתם אותה, שכן ללא האישור הזה לא תוכלו לגשת למיונים ביום המא"ה. בבוקר של יום המא"ה, תקבלו לכתובת המייל שלכם קישור למבחנים הממוחשבים או לפגישות הקבוצתיות בזום. (תלוי באיזה חלק תתחילו).
הדרישות ליום המיון:
את המיון ניתן לבצע רק דרך מחשב עם חיבור לאינטרנט, מצלמת מחשב תקינה, עכבר חיצוני, מיקרופון תקין ותוכנת זום מותקנת ועובדת. בנוסף, חשוב להכין מספר דברים נוספים כמו דפים וכלי כתיבה, תעודת זהות וסביבה שקטה בה תוכלו להתרכז ללא הפרעות.
במידה ואין לכם את התנאים המתאימים להיבחן בבית – יש לפנות את מיטב על מנת לתאם מועד הגעה פיזי למכון המיון הקרוב ביותר לביתכם. משם תוכלו לעבור את המבחנים כסדרם באופן מקוון ובסביבה מתאימה. הערים בהם נמצאים מכוני המיון אליהם ניתן להגיע – תל אביב, חיפה, ירושלים ובאר-שבע.
הגשת בקשה על ערעור ויום מא"ה חוזר
ניתן לערער פעם אחת בלבד על ציוני יום המא"ה שלכם, מכל סיבה שהיא. סיבות נפוצות אשר בגינן ניתן לערער למשל – תקלה טכנית בעת המבחנים, חשתם ברע במהלך המבחנים, הפסקת חשמל, בעיות רעש, סבירות שההערכה שקיבלתם לא משקפת את היכולות שלכם ועוד. הבקשה למיונים חוזרים לא תמיד מאושרת ובמידה שמלש"ב בוחר להגיש בקשה נוספת לאחר מענה שלילי, בקשה זו תיבדק רק לאחר שנה. במידה שהבקשה מאושרת, הציון הסופי יהיה הגבוה מבין שני ימי המא"ה.