משכורת צבאית: מהו השכר הצבאי לחרדים?

המשכורת הצבאית בצה"ל נמצאת במגמת עלייה בשנים האחרונות. חרדים המשרתים בצה"ל, זכאים למשכורת צבאית בהתאם לאופי השירות שלהם ולמשתנים אחרים. בנוסף, הם זכאים גם לתשלומי משפחה והטבות שונות. אז מה זה תשמ"ש? במה תלוי גובה השכר הצבאי לחרדים? ומה הן זכויות הת"ש וההטבות השונות לזכאים? כל התשובות במאמר הבא. 

משכורת צבאית 

החל מיום הגיוס לצה"ל, כל חייל בשירות חובה זכאי למשכורת צבאית. גובה המשכורת הצבאית נקבע על פי פרמטרים שונים, עליהם נפרט בהמשך. בנוסף למשכורת הצבאית המגיעה לכל חייל, קיימות גם מספר הטבות בשירות הצבאי שכדאי להכיר. 

חלק מהטבות אלו רלוונטיות במיוחד עבור חיילים מהחברה החרדית ויכולות להשפיע באופן ניכר על השכר הצבאי הכולל. הטבות אלו נקראות בין היתר – הת"ש (הקלות בתנאי השירות) ונקבעות אף הן, על פי פרמטרים שונים. 

מה הם הפרמטרים המשפיעים על גובה המשכורת הצבאית לחרדים?

השכר הצבאי לחרדים, כמו לכל החיילים בשירות החובה, מושפע בעיקר ממספר נתונים הקשורים לתפקיד אותו ממלא החייל במהלך שירותו הצבאי. הפרמטרים המרכזיים הם:

  • אופי וסוג התפקיד: הגורם המרכזי ביותר שמשפיע על גובה השכר הצבאי, הוא התפקיד בצה"ל שנחלק ל-4 קטגוריות שונות. בהן לוחמי החוד, לוחמים, תומכי לחימה וחיילים עורפיים. ככל שהתפקיד יהיה כרוך בסיכון רב יותר, המשכורת תהיה גבוהה יותר בהתאם. 
  • רמת הפעילות: רמת הפעילות הגבוהה ביותר תהיה זו האינטנסיבית והמסוכנת ביותר ונקראת א' פלוס. ככל שרמת הפעילות בתפקיד הצבאי תהיה פחותה, כך גם השכר הצבאי בהתאם.
  • דרגה: כל עלייה בדרגה, כמו למשל טוראי שעולה לדרגת רב"ט (רב-טוראי), כרוכה בעלייה במשכורת. 
  • זכויות הת"ש והטבות כלכליות: זכויות והטבות שונות עבור חיילים הזכאים להן, יכולות להשפיע על המשכורת הצבאית החודשית.

 

מה היא המשכורת החודשית לחיילים חרדים על פי הקטגוריות השונות?

את המשכורת הצבאית נוהגים כאמור לחשב לפי אופי התפקיד ופרמטרים שונים נוספים. 

בתחילת השירות, המשכורת תהיה נמוכה יותר ולאחר שמסיימים את שלב הטירונות, המסלול או הקורס – המשכורת תתחיל לעלות בהתאם. 

חשוב לציין שבתחילת שנת 2022 חלה עלייה במשכורת הצבאית לכלל החיילים בכל הקטגוריות, כך שגובה השכר הצבאי החודשי נראה כעת כך:

  • לוחמים: 2,647 ש"ח לחודש
  • לוחמי חוד: 3,276 ש"ח לחודש החל מהשנה השלישית לשירות
  • תומכי לחימה: 1,926 ש"ח לחודש
  • חיילים עורפיים: 1,327 ש"ח לחודש

אם אתם חושבים על קריירה צבאית ארוכה יותר מהשירות הסדיר כמו למשל קצונה או נגדים בקבע, השכר הצבאי יהיה גבוה בהרבה. המשכורת הצבאית הממוצעת של קצינים בתחילת דרכם עומדת על כ-11,000 ₪, בעוד נגדים וקצינים וותיקים מרוויחים כ-22,000 ₪ בממוצע בחודש, בהתאם כמובן לסוג התפקיד ורמת הפעילות. 

מה הן זכויות הת"ש וההטבות השונות ומה הן המשמעויות שלהן לשכר הצבאי לחרדים?

זכויות הת"ש (הקלות תנאי שירות) וההטבות השונות, ניתנות לכל חייל הזכאי לאחת מהן או יותר, בהתאם לפרמטרים המעניקים זכאות לכל הטבה בהתאם. 

לרשות המפקדים וסגלי הת"ש בצה"ל, יש מגוון רחב של כלים המאפשרים סיוע בדרכים כלכליות ובדרכים אחרות, שיכולות לתת מענה הולם לחיילים הזכאים. הנה כמה מהזכויות המרכזיות והרלוונטיות לציבור המתגייסים החרדי:

הת"ש: הטבה שלפיה יזוכה החייל במספר לילות קבוע בביתו עבור צרכים שונים המחייבים את נוכחותו בבית, כמו גם שיבוץ עד מרחק מסוים מהבית. הקלות אלו ניתנות גם לאוכלוסיות ייחודיות כמו למשל לאוכלוסייה החרדית. 

הת"ש מצוין באמצעות מספרים מ-1 עד 7 ויש שישה סוגי הקלות – 

הת"ש 1 – חיילים לא משובצים במערך הלוחמים.

הת"ש 2 – לפחות 2 לילות בשבוע בבית. 

הת"ש 3 – לפחות 3 לילות בבית ובמרחק שלא יעלה על 100 ק"מ מהבית.

הת"ש 4 – הקלה הניתנת רק על ידי קב"ן (קצין בריאות הנפש).

הת"ש 5 – לינת בית קבועה ובמרחק שלא יעלה על 100 ק"מ מהבית. אפשרות לתורנות לילה בבסיס גם בסופי שבוע. 

הת"ש 7 – לינת בית קבועה, במרחק שלא יעלה על 100 ק"מ מהבית וללא תורנויות לילה כלל.

הטבות לחיילים נשואים: חיילים שמתגייסים כשהם נשואים, זכאים להטבות שונות אותן יוכלו להכיר ולקדם כבר בתקופת היותם מלש"בים.

תשמ"ש (תשלומי משפחה) נשוי, היא הטבה שמטרתה להבטיח את הקיום הבסיסי של משפחת החייל. תשלום זה הינו על בסיס חודשי ונקבע על פי הסטטוס של אשת החייל.

ישנם גם תשמ"ש לחיילים הורים, אשר יעלו את גובה סכום ההטבה.

הטבה נוספת היא השתתפות בשכר דירה בתנאים שונים וכן תווי קניה חודשיים בסך 150 ₪, עבור כל חייל שזכאי לתשמ"ש. כך למשל, חייל חרדי נשוי, אב לילד אשר זכאי לתשמ"ש, יהיה זכאי גם לסיוע בשכר הדירה או במשכנתא עד גובה של 397 ₪ וכן להשתתפות בהוצאות על אחזקת הדירה בסכום של עד 158 ₪ בחודש, בנוסף לתשמ"ש ולשכר הצבאי החודשי הקבוע. 

 

הוסיפו חוות דעת

שם פרטי *
גיל*
עיר*
ספר על התפקיד וחווית השירות שלך*