צו 8 וצו 9 מוגדרים כצווי חירום לאומיים ולכן, כל אזרח אשר נקרא לשירות מילואים בעקבות קבלת אחד מאותם צווי חירום – חייב להתייצב לשירות המילואים. חשוב להבין שצווי חירום אלו יצאו אל הפועל רק כאשר יש צורך ממשי ואמיתי בגיוס של חיילי מילואים נוספים. כלומר, במצבי חירום אשר מצריכים גיוס מיידי וכללי על מנת להגן על בטחון המדינה והציבור.
אי-התייצבות לאחד מאותם צווים ללא הצדקה מספקת, עלולה להוביל להעמדה לדין צבאי כשהעונשים הצפויים כוללים בין היתר קנסות כספיים ואפילו מאסר בפועל. עונשים אלו יוטלו בין היתר בהתאם לחומרת מצב החירום ולנסיבות אי-ההתייצבות. בנוסף, עונשים אלו מוטלים מכיוון שאי-התייצבות לצווי חירום משמעותה פגיעה בכושר הלחימה ובמוכנות הלאומית למערכות השונות.
לצו 8 קיימת משמעות גדולה עבור מקום העבודה, והיא משתנה בהתאם לזמן קבלת הצו. צו 8 כאמור, הינו פקודת גיוס מיידית לחיילי מילואים בזמני חירום לאומיים כגון מלחמה. אדם שעובד במקום מסוים וקיבל צו 8, צריך להודיע על קבלת הצו למעסיק שלו בתוך פרק זמן סביר מרגע קבלת הצו.
אין פרק זמן מדויק המגדיר מהו זמן סביר, אך ההמלצה היא להודיע למעסיק, לממונה, או לאחראי עליך במקום העבודה, מוקדם ככל הניתן. במידה ואדם לא מועסק בעת קבלת הצו, או שהוא בתהליכי קבלה לעבודה חדשה, עליו להודיע למעסיק על קבלת הצו תוך פרק זמן סביר. בנוסף, חשוב לדעת שעובד אשר פוטר בגלל התייצבותו לשירות המילואים, זכאי להגיש תלונה על המעסיק אצל הגורמים הרלוונטיים, שכן החוק אוסר על פיטורים מסיבה זאת.
צו 9 הינו פקודת גיוס מיידי של חיילי מילואים של צה"ל. כאשר ישנם צרכים ביטחוניים דחופים, במו למשל במלחמה או בפגיעה חמורה אחרת בשלום הציבור, הממשלה בהמלצת שר הביטחון, רשאית לקרוא לשירות מילואים בצו מיוחד. אותו צו נקרא 'צו 9'.
חייל מילואים שנקרא לצו 9 זכאי לתשלום עבור שירות המילואים. בנוסף, מה שמיוחד בצו 9 הוא ההגבלה שלו – תוקפו של צו 9 מוגבל ל-25 ימים בשנה בלבד. בגלל ייחודו ורמת הדחיפות שבצו 9, הקריאה לשירות המילואים איננה חייבת להיעשות על פי הוראות הקריאה הסדירים לשירות מילואים. כלומר ללא התרעה מראש, בטלפון ובאופן דחוף.
צו 8 הוא הוראת פקודה הניתנת בזמני חירום ומטרתה היא גיוס של חיילי המילואים של צה"ל.
צו 8 מוכר גם בשם 'צו חירום' והוא מאפשר לממשלה ולשר הביטחון להורות על גיוס כללי ומיידי של חיילים בתפקידים שונים, בזמן מלחמה או בזמן חירום אחר.
חיילי מילואים אשר נקראים לצו 8, זכאים לקבל תשלום עבור שירות המילואים שלהם. צו 8 אינו מוגבל בזמן ולכן אין תוקף לשירות תחת צו זה. ימי שירות המילואים בצווי חירום כדוגמת צו 8, אינם נמנים במכסת שירות המילואים השנתית. (אף על פי שבמלחמת 'חרבות ברזל' ימי השירות כן יספרו במניין הימים המזכים בתגמולים, לצורך הגבלת מספר ימי השירות המרבי.) בדרך כלל, צו 8 יתקבל עם זמני התראה משתנים, בניגוד לצו 9 שם הבקשה היא להתייצבות מיידית יותר.
סוג ורמת הטירונות בצה"ל מוגדר על פי מספרים שונים המייצגים את רמת הרובאות, החל בטירונות 02 ועד טירונות 12. טירונות 02 מוכרת גם כטירונות עורפית ובסופה מוכשרים החיילים לרמת רובאות 02. טירונות זו היא למעשה הקצרה ביותר והקלה יותר מבין דרגות הקושי של סוגי הטירונות השונים.
אף על פי שבמהלך טירונות 02 מתקיים ירי בנשק במטווח צה"לי וכן הכשרה על כלי נשק צבאיים, אין בכך הכשרה או אישור להחזקת נשק בחיים האזרחיים. על מנת להוציא רישיון לנשק במדינת ישראל, יש צורך להגיש בקשה נפרדת לרישיון לנשק. הפרמטרים לקבלת רישיון לנשק תלויים בהכשרה מיוחדת ובתקנות המשתנות בהתאם לחוק במדינת ישראל.
אחת מהמטרות המרכזיות של מסלולי הטירונות השונים המותאמים לבני החברה החרדית, הינה השילוב של אותם חיילים במערך המילואים הכללי והגדול של צה"ל. תוכן הטירונות עצמה, בעיקר זו שבמסגרת מסלול שלב ב', משתנה בהתאם לתפקיד המילואים הייעודי.
לאחר סיום הטירונות והשחרור מצבא הגנה לישראל, כל חייל נכנס באופן רשמי למערך המילואים אשר אליו נקראים מספר פעמים משתנה, על פי התפקיד, על פי הצורך הצבאי ועל פי המצב בשגרה או בחירום. בעקבות המשתנים הרבים הקיימים הן במדינת ישראל והן במערכת הצבאית, קשה לחזות כמה פעמים יקרא כל חייל לשירות מילואים בשנה, למשך כמה זמן ומה בדיוק יהיה אופי השירות. חשוב לדעת, שלכל חייל מילואים כאמור, ישנם זכויות שונות על מנת שחייו האישיים יפגעו כמה שפחות, כמו למשל בעזרה מול מקום העבודה, בתגמולים מביטוח לאומי, בפיצויים כספיים בהתאם למצב המשפחתי ועוד.
בכדי לבטל, לדחות, לקצר או לשנות צו מילואים שהתקבל, יש צורך להגיש טופס ייעודי (טופס 58 – טופס בקשה לשחרור, קיצור, דחייה או הקדמה של שירות מילואים פעיל לבקשת החייל ברגיעה ובחירום). חשוב לדעת שעצם הגשת הטופס, לא מבטלת את החובה להתייצבות בהתאם לצו שהתקבל, עד קבלת הודעה אחרת בנושא. אופי התשובה לבקשה, ייבחן בהתאם לנסיבות האישיות של הפונה ובהתאם לצורך הצבאי באותה העת.
באופן כללי, על כל חייל מילואים להתייצב לשירות המילואים שאליו הוא נקרא במועד ובזמן שהוקצו לו. בנוסף, לאחר שחייל יתייצב ביחידה או בבסיס, לא ניתן לשחרר אותו משירות המילואים או לשנות את הצו, אלא אם כן ניתן לכך אישור מיוחד והחייל הסכים לכך בכתב.
כל חייל שנקרא לשירות מילואים בכל תקופה בשנה ומכל סיבה שהיא, זכאי לתשלום עבור אותם ימי מילואים. התשלום מוגדר כתגמול מהמוסד לביטוח לאומי ונכון לשנת 2024, הוא עומד בימי שיגרה על סכום מינימלי של 227 ₪ ליום ו-6,668 ₪ לחודש. (*בתקופת מלחמת 'חרבות ברזל' הועלה סכום התגמול המינימלי ל-310.5 ₪ ליום, ו-9,316 ₪ לחודש).
כמו כן, כל מי שנקרא לשירות מילואים על ידי אחד מצווי החירום כמו למשל צו 8 או צו 9, יהיה זכאי לתשלום עבור אותם ימי מילואים (גם במקרים של שירות חד-יומי או אפילו חצי-יומי).
בני החברה החרדית שמתגייסים לצה"ל, יהיו זכאיים לשמירה כמעט מלאה על אורח חיים חרדי. צה"ל עושה מצידו מאמצים רבים, על מנת לאפשר לחיילים חרדים להשתלב במערכות הצבאיות השונות. מאמצים רבים אלו כוללים למשל התאמות מיוחדות עבור בני החברה החרדית, מסלולי שירות וגיוס ייחודיים, מתקנים מתאימים כמו בתי כנסת ותנאים נוספים כמידת הצורך.
הנושאים העיקריים בהם צה"ל ערך התאמות לשירות בני החברה החרדית, כוללים למשל את נושא הכשרות בו כלל מוצרי המזון היבשים, הפירות, הירקות ומוצרי החלב בכשרות מהדרין. את נושא שמירת שבתות וחגים, בו צה"ל בהגדרה הינו צבא שומר שבת. את זמני התפילות שניתנים, זמני לימוד התורה, אפשרות לגידול זקן, אפשרות לשירות מגדרי, גורמי הדת הקיימים בצה"ל ועוד.
ביקורים אישיים בבסיס תלויים בעיקר במשך ההכשרה הצבאית או בסוג הטירונות. במידה ואתם עוברים טירונות 02 או מסלול שלב ב', כנראה שברוב המקרים לא יתאפשרו ביקורים בגלל פרק הזמן הקצר של ההכשרה או הטירונות. כמו כן, היציאה הביתה במסלול שלב ב' הינה על בסיס יומי וגם בשישי ושבת, לכן אין צורך בביקורים אלא במקרים דחופים כאלו ואחרים.
במקרים בהם הטירונות הינה ארוכה יותר והיציאות הביתה רחוקות יותר, כמו למשל בטירונות ברמת רובאות גבוהה יותר, הביקורים יהיו מסודרים ולפי זמנים מוגדרים ומסודרים. בעת שירות מילואים, האפשרות לביקורים תהיה תלויה באופי שירות המילואים, בבסיס השירות ובאורך השירות.
תוכלו ליצור קשר ישירות עם מנהלת חרדים בטלפון 052-691-8897 או עם עמותת נצח יהודה במוקד שמספרו 02-6512987.
המוקד מופעל ע"י עמותת אלומה אשר מקדמת מוביליות של צעירים ומנגישה ידע ומידע בהתאם לצורכי הצעיר/ה.
עמותות המלוות חרדים לקראת ובמהלך שירות במסלולים יחודיים או באופן כללי מוזמנות לפנות אלינו
ואנו נפרסם את פרטי ההתקשרות עמן בדף זה.